Stort flot Campingmuseum indrettet på Egeskov slot

Europas første Camping Outdoor Museum blev indviet i maj 2021. Ambitionen var at inspirere, engagerer og indvie gæsterne i campinglivets fortid, nutid og fremtid.

Udstillingen blev til i et samarbejde mellem Egeskov Slot og Dansk Camping Union. (DCU) Det var ejeren af Egeskov Slot greve Michael Ahlefeldt- Laurvig Bille, forkvinde for DCU Anne-Vibeke Isaksen og direktør Henrik Neelmeyer, der var primus motorer ved etablering af museet.

-Det to os kun et års tid fra ideen fødtes til åbningen fortæller en meget engageret Henrik Neelmeyer under rundgangen på museet.  Det var vores ide at her kunne alle tre generationer børn, børnebørn og bedsteforældre for et ud bytte af udstillingens fortællinger, fortsætter Henrik Neelmeyer og fortsatte:

Henirk Neelmeyer orienterer om musset

En af de nyere trends inden for campinglivet er, at flere og flere søger mod den tidligere og mere simple og primitive form for camping – men hvor udstyret selvfølgelig skal være i top. Det er et ønske om at bryde hverdagen i byerne med et urinstinkt, der må udleves højt under trækronerne eller i de dybeste skove”, sagde Henrik Neelmeyer.

I udstillingen er dette blevet imødekommet med et markant fokus på outdoor- og friluftslivet. Du kan blandt andet se en vildmarkslejr, der er bygget af den tidligere vinder af ”Alene i vildmarken”, Lars Nyhuus Henriksen. Eller du kan opleve hængekøjetelte fra Gentile med tilhørende udstyr, placeret højt op under loftet.

Er du til outdoorlivet, men fortsat foretrækker en camper, så er der inspiration at hente. Du kan nemlig tage et kig ind i en stor ekspeditionstrailere, der ikke blot har et uovertruffet design, men som også er ekstraordinært praktiske til oplevelser i det fri.

På museet kan du også opleve en anderledes og alsidig udstilling, der fører dig tilbage i tiden gennem nostalgiske minder fra lejr- og campingpladser. Den indeholder alle de rekvisitter, telte og vogne, der var en fast del af billedet på pladserne førhen. Du ledes op i tiden og kan se de nyeste og moderne trends inden for både campingvogne, telte og det spirende outdoorliv.

I udstillingen kan du for eksempel opleve tidlige udgaver af spidstelte samt flere af de første danskproducerede Camp-let vogne og foldetrailere fra 60´erne og 70´erne. Du kan læse om den hastige udbredelse af campinglivet, dets popularitet og se tidlige danskproducerede modeller fra LM og MKP. Du kan selvfølgelig også se Volkswagens ikoniske og generationsdefinerende ”rugbrød”, der prægede de frihedssøgende og løsslupne 70´ere.

Du vil træde ind i fortællingen om, hvordan vi gik fra primitive forhold til de nyeste vogne, luft- og glampingtelte, der har fokus på komfort og smarte løsninger. Samtidig indeholder udstillingen den senere fascination af at vende tilbage til det primitive gennem de nyeste trends inden for det mere ekstreme outdoorliv. 

Outdoorferier og friluftsliv bliver mere og mere populært blandt danskerne, og derfor har udstillingen nu også et fornyet fokus på dette. Det betyder, at du nu kan tage et kig ind i den helt nye Columbus fra HeroCamper. Denne camper er en ideel mulighed for dem, som ønsker friluftslivet og vil prøve kræfter med outdoorferien, men som foretrækker en camper.

Disse nye genstande er samtidig suppleret med udstillingens fokus på historien om camping- og outdoorlivet de seneste 50-60 år. Du kan stadig følge ”memory lane” og se den flotte samling af flere af historiens mest ikoniske og iøjnefaldende telte og campingvogne. Fra bomuldstelte, spidstelte, Trio-telte, danske MKP- og LM-vogne til moderne lufttelte, glampingtelte, hængekøjetelte og specialdesignede campingvogne. 

Efter at have gået igennem udstillingen følte jeg at der manglede noget – jeg synes at udstillingen for meget lignede Campingudstillingen på den store feriemesse Ferie for Alle, der løber af stablen hvert år i Messecenter Herning.

Jeg savnede i højt grad en mere levende udstilling i form af tekstplancher, der udførligt fortalte historie om den enkelt genstand på udstillingen. Desuden savnede jeg små videofilm visende campinglivet med legende børn, videofilm om friluftslivet m.v. i hver 10 årig periode de sidste 60-70 år. I det hele taget en virtuel fortælling som supplement til de ”døde” ting på udstillingen.

Jeg er sikker på at gæsterne vil få en meget sjovere oplevelse med mere information, flere levende billeder i form af videos m.v. Derfor var det en god idee at tænke i de baner næste gang udstillingen skal ajourføres. Det vil levendegøre udstillingen og gøre den mere spændende for alle tre generationer, som vil kunne se sig selv i de enkelte tidslommer.

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 60 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.