Ristorante La Loggetta i Cortona – Toscana

Frokost med udsigt til Middelalderen

Højt hævet over torvet, Piazza della Repubblica, i Cortona, ligger restauranten La Loggetta. Udsigten er mageløs og vejret er helt til UG, trods en frisk brise holder temperaturen nede på 22-23 grader i skyggen.

Jeg har spis her igennem mange år, men nu skulle det være. En madanmeldelse af en herlig frokost i det historiske centrum af Cortona. Byen ligger på skråningerne i den sydligste del af Toscana med en fantastisk udsigt over dalen og Trasimenersøen i horisonten.

Loggetta
Restaurant La logetta har den flotteste udsigt over den historiske by.

La Loggetta

Det er altid svært at få bord helt ude ved balustraden, så man kan kigge lige ned på pladsen, men udsigten til rådhuset og den karateristiske trapper kan sagtens udgør rammen og en god toscanske frokost.

Restauranten har til huse i bygningen på den anden side af det lille stræde. Her er også hyggelig, men det må vente at det bliver koldere.

Menuen blev bestemt ud fra vejret og bestod af en suppe, koldt skært okseinderlår og en osteanretning. En glas af husets rødvin, toscanske selvfølgelig, og her behøver man ikke at smage først, vinen er ekselent. Og endelig en flaske mineralvand med brus, Frizzante.

Der serveres også under den lille loggia med udsigt, men der altid mange gæster på terrassen, så parasoller må tages i brug.

Frokost på La Loggetta

Vellulata pomodoro

Forretten er en tomatsuppe ud over det sædvanlige. En “Vellulata” er en opbagt suppe med fond og mel. Smagen er mere end behagelig af tomat og den bliver serveret varm og god. Den opbagte suppe giver en helt andet smagsoplevelse end en almindelig legeret suppe med fløde.

Vellulata pomodoro

Carpaccio

I bund og grund er der tale om råt kød og så taler vi jo om tillid til restauranten. De tyndtskårede skiver af okseindlår er placeret over en bund af rucola og dertil er det meget enkelt, groft revet picorino og en god olivenolie. Vi er i Toscana og derfor deres egen traditionelle picorino ost i stedet for parmasanost. Picorino er en fåreost, som virkeligheden ikke kan sammenlignes med ko-mælke-osten fra Po-dalen. Osten har en mere karakteristisk smag, ikke af får eller ged, men mere en krydret ost.
En superlækker ret om sommeren, når varmen bager ned og der var ingen tvivl om at “lo chef” havde styr på kødet.

Carpaccio

Melodis di formaggi.

Restaurant La Loggettas ostesymfoni består af fire forskellige Picorino-oste . Dertil et udvalg af nonnernes hjemmelavede marmelader, syltetøj og honning. De enkelte ost have forskellig lageringtid og var lagret i forskellige elementer, der giver en variation af osteskoper. En var lagret i aske, der giver en fin grå skorpe, en anden var lagret i vindruer og den længst lagrede ost var modnet og tørret i skotsk whiskey.

Ost er ikke bare ost, ihvertfald ikke i Italien. 4 lækre varianter af den lokale picorino med hjemmelavet dolce af nonnerne fra klosteret i den anden ende af byen.

Vino Rosso di Cortona.

En 100% Syrah Corona Doc. Druen Syrah trives rigtig godt i Cortona, hvor de bedste vine af denne drue frembringes.
Der er stor forskel på temperaturene om dagen og natte på bjergsiderne i nærheden af Trasimenersøen. Jordforholdene med meget ler og sten er også perfekt til Syrah.
Efter 20 dage i temperaturkontrolleret rustfri ståltanken, hvor vinmosten udblødes og gærer, føres den over i franske tonneaux fade og lagrer i 12 måneder. Yderligere ligger vinen på flasker i mindst 6 måneder.

Aqua Minerale.

En forfriskende lokal Aqua Minerale Frizzante er næsten nødvendig i den varme.

Samlet regning per. person, for 3 retters frokost med et glas lokal vin og en liter mineralvand med kulsyre, samt borddækning: € 40,50.

Læs flere artikler af Vagn Molnit

Vagn Molnit

Vagn Molnit er redaktør af FerieBlogger.dk men også foto/video-producent. Endelig bliver det også til enkelte indlæg, engang imellem.

Vagn Molnit has 21 posts and counting. See all posts by Vagn Molnit