Frokost med udsigt til Middelalderen
Højt hævet over torvet, Piazza della Repubblica, i Cortona, ligger restauranten La Loggetta. Udsigten er mageløs og vejret er helt til UG, trods en frisk brise holder temperaturen nede på 22-23 grader i skyggen.
Jeg har spis her igennem mange år, men nu skulle det være. En madanmeldelse af en herlig frokost i det historiske centrum af Cortona. Byen ligger på skråningerne i den sydligste del af Toscana med en fantastisk udsigt over dalen og Trasimenersøen i horisonten.
La Loggetta
Det er altid svært at få bord helt ude ved balustraden, så man kan kigge lige ned på pladsen, men udsigten til rådhuset og den karateristiske trapper kan sagtens udgør rammen og en god toscanske frokost.
Menuen blev bestemt ud fra vejret og bestod af en suppe, koldt skært okseinderlår og en osteanretning. En glas af husets rødvin, toscanske selvfølgelig, og her behøver man ikke at smage først, vinen er ekselent. Og endelig en flaske mineralvand med brus, Frizzante.
Frokost på La Loggetta
Vellulata pomodoro
Forretten er en tomatsuppe ud over det sædvanlige. En “Vellulata” er en opbagt suppe med fond og mel. Smagen er mere end behagelig af tomat og den bliver serveret varm og god. Den opbagte suppe giver en helt andet smagsoplevelse end en almindelig legeret suppe med fløde.
Carpaccio
I bund og grund er der tale om råt kød og så taler vi jo om tillid til restauranten. De tyndtskårede skiver af okseindlår er placeret over en bund af rucola og dertil er det meget enkelt, groft revet picorino og en god olivenolie. Vi er i Toscana og derfor deres egen traditionelle picorino ost i stedet for parmasanost. Picorino er en fåreost, som virkeligheden ikke kan sammenlignes med ko-mælke-osten fra Po-dalen. Osten har en mere karakteristisk smag, ikke af får eller ged, men mere en krydret ost.
En superlækker ret om sommeren, når varmen bager ned og der var ingen tvivl om at “lo chef” havde styr på kødet.
Melodis di formaggi.
Restaurant La Loggettas ostesymfoni består af fire forskellige Picorino-oste . Dertil et udvalg af nonnernes hjemmelavede marmelader, syltetøj og honning. De enkelte ost have forskellig lageringtid og var lagret i forskellige elementer, der giver en variation af osteskoper. En var lagret i aske, der giver en fin grå skorpe, en anden var lagret i vindruer og den længst lagrede ost var modnet og tørret i skotsk whiskey.
Vino Rosso di Cortona.
En 100% Syrah Corona Doc. Druen Syrah trives rigtig godt i Cortona, hvor de bedste vine af denne drue frembringes.
Der er stor forskel på temperaturene om dagen og natte på bjergsiderne i nærheden af Trasimenersøen. Jordforholdene med meget ler og sten er også perfekt til Syrah.
Efter 20 dage i temperaturkontrolleret rustfri ståltanken, hvor vinmosten udblødes og gærer, føres den over i franske tonneaux fade og lagrer i 12 måneder. Yderligere ligger vinen på flasker i mindst 6 måneder.
Aqua Minerale.
En forfriskende lokal Aqua Minerale Frizzante er næsten nødvendig i den varme.
Samlet regning per. person, for 3 retters frokost med et glas lokal vin og en liter mineralvand med kulsyre, samt borddækning: € 40,50.
Læs flere artikler af Vagn Molnit