Montserrat – for pilgrimme, klatrere og almindelige turister

Da jeg første gang så et billede af klosteret i Montserrat højt oppe mellem de forrevne bjergtinder vidste jeg, at her måtte jeg bare hen. Så jeg tog afsted. Det var i 2012. For et par måneder siden var jeg der igen.

Klosteret i Montserrat er 1.000 år gammelt og ligger på en hylde 700 meter oppe i bjerget. Her med skyerne hængende over bjergtinderne. Foto: Astrid Hjorth.


Montserrat er navnet på et gammelt Benediktiner kloster i Catalonien . Det ligger 700 meter oppe i et indhak i bjergkæden af samme navn. Montserrat betyder det savtakkede bjerg. Og har man én gang set det, kan man genkende det, som det rejser sig smukt og karakteristisk godt 70 kilometer nord for Barcelona.

Gondolbanen fra Montserrat Aeri fører til klosteret 700 meter oppe. Foto: Karin Møller-Olsen.

Med gondol eller bjergbane til Montserrat klostret

Fra Barcelona tager det en times tid at køre med regionaltog til foden af Montserrat. Man kan stå af ved Montserrat Aeri og tage gondolbanen op til klostret. Det tager syv minutter. Men man kan også fortsætte til Monistrol, hvor et lille tog, la cremayera, kravler op ad bjerget. Det tager 20 minutter. Begge dele er fascinerende. Og selvom jeg har en snert af både klaustrofobi og højdeskræk, tager jeg gondolen den ene vej!

Der er fascinerende udsigt hele vejen, når med det lille tog op ad Montserrat bjerget. Foto: Karin Møller-Olsen.

2,5 millioner gæster tager ikke fejl

Gennem tusind år har klostret i Monserrat tiltrukket besøgende. I begyndelsen var det især pilgrimme og troende katolikker, der kom for at søge religiøse råd. Og for at bede til den hellige Sorte Madonna i kirken. De er ofte kommet til fods op ad bjerget. Senere er der kommet tusindvis af turister. For at opleve kirken, den hellige Madonna, udsigten, bjerget. Og for at høre klostrets berømte drengekor, Escolania. I alt 2,5 millioner besøger hvert år Montserrat. Og der er ingen grund til at lade sig skræmme væk af trængsel. Klostret og bjerget kan snilt rumme de mange gæster.

Montserrat har et berømt drengekor, Escolania, med 45 drenge. Foto: Karin Møller-Olsen.

Drengekoret på Montserrat

Der bor 75 munke på klosteret i Montserrat, og 45 drenge er elever på klosterets kostskole. Udover almindelig skolegang får de musikundervisning og synger i kirkens berømte kor, Escolania. Koret har eksisteret siden 1400-tallet og flere kendte sangere og musikere er uddannet her. Koret synger på alle hverdage til messen klokken 13.00. Det er en betagende oplevelse. Både fordi de synger smukt og fordi kirken altid er stopfuld, når koret synger.

Mange catalanske katolikker kommer for at bede til Den Sorte Madonna. Foto: Karin Møller-Olsen.

Den sorte madonna og offerlampen fra FC Barcelona

Kirken på Montserrat er især kendt og besøgt på grund af den hellige Sorte Madonna. Mange katolikker valfarter til Montserrat for at bede til Madonnaen, der er placeret på en sølvtrone oppe over alteret. Og der er ofte kø for at komme derop. Besøgende tænder lys for at bede om madonnaens beskyttelse, og en række foreninger donerer offerlamper. Det gælder også fodboldklubben FC Barcelona, som har doneret en stor offerlampe med vinger, som ses på billedet herunder.

Offerlampen med vingerne er en gave fra FC Barcelona. Foto: Karin Møller-Olsen.

Med banen lige op i himlen

Fra Montserrat klosteret går der en kabelbane længere op i bjerget. San Joan bjergbanen har en hældning på 65 grader, så det føles næsten som at køre lige op i himlen. Både fra kabinen og fra endestationen er der formidabel udsigt over klostret og dalen. Så her får en smule højdeskræk heller ikke lov at bestemme.

Den lille bjergbane, San Joan, kører stejlt op ad bjerget fra klostret og til 1.000 meters højde. Foto. Karin Møller-Olsen.

Legeplads for klatrere og vandrere

De senere år er klatning blevet top populært, og Montserrat bjerget har mange spændende udfordringer. Når vejret er klart møder man derfor ofte gæster med solide tov og andet klatreudstyr.

Men det er også fint bare at snøre vandrestøvlerne. Og fra toppen af San Joan bjergbanen går der flere vandreruter op i bjerget. Den længste tager tre timer og går op til 1236 meters højde. Men der er også kortere ruter, og alle steder er der hegn og gelændere, der skærmer af mod afgrunden. På tilbageturen kan man gå hele vejen ned til klostret.

Der er flere spændende vandrestier på Montserrat bjerget. Foto: Karin Møller-Olsen

Spis og bo på klostret

Udover selve klostret og kirken rummer pladsen også et museum, der ligger under klosterpladsen. Og med det stigende antal turister er der også kommet butikker, cafeer og en restaurant. Endelig er der et hotel, Hostal Abat Cisneros. Bygningen var oprindelig til pilgrimsvandrere, men i dag fungerer den som almindeligt hotel. Og det er dejligt at vågne til den opgåendesol i bjergene og gå til morgenmesse. En smuk oplevelse – selv for en overbevist ateist som jeg selv.

Morgenudsigt fra klosterets hotel. Foto: Astrid Hjorth.

Læs mere om klosteret Monasterio de Santa Maria de Montserrat

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. I 2024 har jeg modtaget Turespañas pris for den bedste rejseartikel, der giver anledning til at reflektere over bæredygtig turisme i Spanien. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 46 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen