Flere end 400 gæster havde fundet vej til Idrætshallen på Samsø i starten af juni til kåringen af Samsøs bedste kartoffelmad 2024.

Og efter langvarig voteringen af den professionelle og fagligt kompetente jury kan det nu afsløres, hvem der blandt de ni deltagende restauranter vandt den eftertragtede JURYPRIS.

Samsø Madhus vandt såvel Jurypris som Publikumspris med denne kartoffelmad med kogte kartofler, pebermayo, ristet pancetta, rødløg, syltede rødbeder, persille og purløg

Samtidig kunne det afsløres, hvem der var vinder af PUBLIKUMSPRISEN, som tildeles den restaurant, som har opnået højeste point givet af gæsterne i de deltagende 12 restauranter, som i ugen op til begivenheden i Idrætshallen havde haft mulighed for at smage på deres bud på en kartoffelmad.

Og der blev tale om ”dobbelt op”, idet restaurant SAMSØ MADHUS blev vinder af begge priser

Nordby Kro blev nr 2 med denne kreation kaldt “Jomfru i det Grønne” med Samsø kartofler, aspargesmayo, vilde urter, bakskuld og rogn.

JURYPRISEN er, som det fremgår, baseret på en kompetent sammensat fagjury, som smager på den ni deltagende restauranters bud på årets kartoffelmad og naturligvis også vurderer det, man ser på tallerkenen.

Og juryen fandt frem til denne præmiering:

1: Samsø Madhus

2: Nordby Kro

3: Ballen Badehotel

Juryprisens nr. 3 blev Ballen Badehotel med nye samske kartofler på friskbagt rugbrød pyntet med duet af kapers, variation af løg og peberbacon

Publikumsprisen er, som det fremgår, baseret på en pointgivning fra de deltagende restauranters gæster, og efter optælling blev vinderfeltet dette:

1: Samsø Madhus med karakteren 9,177 ud af10

2: Den gamle butik – Mad og vinbar med karakteren 9,152 ud af 10

3: Samsø Bryghus med karakteren 8,855 ud af 10.

Som det fremgår var der et meget tæt opløb mellem 1og 2 og derfor måtte ekstra tælling og beregning til før den endelige vinder kunne kåres.

Igen i år var fagjuryen et dommerpanel i verdensklasse.

Ida Davidsen er med sine 81 år juryens nestor. Dak Wichangoen var i ti år køkkenchef på Michelin-restauranten Kiin Kiin, men er nu rykket til Sjette Frederiks Kro i Århus. Jesper Koch favner vidt – fra Thailand til Tønder og er kendt som dommer i madkonkurrencen i TV Masterchef Danmark. Daniel McBurnie er et nyt stjerneskud på den gastronomiske himmel. Hans restaurant LYST i Vejle fik Michelin-stjerne i 2021. Rasmus Palsgaard er en af landets førende vin- og madskribenter, Simon Juhl Olesen er tjener og somellier på restaurant Møntergade I København, kendt for sit store udvalg af smørrebrød. Oscar Davidsen Siesbye er 5. generation af smørrebrødsfamilien Davidsen. Han var med for syvende gang. Jacob Bonde Sørensen er, nå-ja Samsø-bonde, og er nærved og næsten født i en kartoffelmark. Jacob er tilknyttet Samsø Grønt, som er Samsø-avlernes egen pakkecentral.Jacob var dommer for første gang.

Den særlige Juniorpris gik til Ophelia og Amelia

Uden for hovedkonkurrencen deltog samske børn og unge i en konkurrencen i deres helt egen kategori, hvor både den faglige jury og publikum i salen havde mulighed for at pege på en vindermad og dermed finde vinderen af JUNIORPRISEN.

Visionen bag JUNIORPRISEN er, at konkurrencen skal understøtte, at børn på Samsø får et særligt kendskab til råvarer fra Samsø og at de får gode oplevelser i et køkken.

Fem modige juniorhold stillede op til dette års Juniorpris. Og vinderne blev:

1: Ophelia og Amelia

2: Ella og Frederikke

3: delt mellem Zusanna og Nena, Christian og Rasmus samt Liamog Sasha.

Fotos stillet til rådighed af Visit Samsø/Jeanette Philipsen.

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 57 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen